De eerste keer ongesteld worden is altijd spannend. Niet alleen je lichaam veranderd maar ook mentaal gebeurt er het een en ander met je. Je bent nu geen meisje meer maar je veranderd in een ‘vrouw’. En dit idee is waarschijnlijk even wennen. Misschien ben je wel als eerste van je vriendinnen ongesteld, of juist als laatste. Dit kan je een onzeker gevoel geven. Ook het feit dat je elke maand in de weer moet met tampons, maandverband en/of pijnstillers doet het een en ander met je. Kortom niet ieder meisje zal er blij mee zijn maar wees gerust, het went vanzelf. En het is ook een onderdeel van het vrouw zijn. ‘Wanneer word ik ongesteld?’ is een vraag die veel meisjes bezighoudt.

wanneer word ik ongesteld

De eerste keer ongesteld

Wanneer je precies voor de eerste keer ongesteld zult worden weet je niet. Toch kun je op een aantal voortekenen letten. Hieronder lees je meer over een aantal factoren die je een indicatie kunnen geven als antwoord op de vraag ‘wanneer word ik ongesteld?’.

Erfelijke factoren

Erfelijkheid speelt een grote rol bij de menstruatiecyclus. Zo komt het vaak voor dat je ongesteld zult worden rond dezelfde leeftijd als dat je moeder voor het eerst ongesteld werd. Als zij er heel vroeg of laat bij was dan is de kans groot dat dit bij jou ook zo zult zijn. Vaak heeft jouw moeder weer eenzelfde soort menstruatie als haar moeder en eventueel haar zus(sen). De kans is groot dat de vrouwen in een familie soortgelijke menstruaties hebben. De leeftijd van je moeder is over het algemeen een goede indicatie als antwoord op de vraag ‘wanneer word ik ongesteld?’.

Lichamelijke groei

Daarnaast is er waarschijnlijk al het een en ander aan je lichaam veranderd in de periode voordat je voor het eerst ongesteld zult worden. Als je merkt dat je borsten groeien, je heupen breder zijn geworden, je af en toe afscheiding hebt en je schaamhaar hebt gekregen dan is het waarschijnlijk dat je eerste menstruatie ook niet heel lang meer zal uitblijven. Vaak gebeurt het ook nadat je een flinke groeispurt hebt gehad. Het is zelfs zo dat als je eenmaal ongesteld bent geweest je vaak niet meer heel veel zult groeien.

Vruchtbaarheid en de eerste menstruatie

Vaak wordt er gedacht dat je vruchtbaar bent vanaf het moment dat je voor het eerst ongesteld bent. Nu is het natuurlijk zo dat je vanaf dan ook vruchtbaar bent en blijft tot de overgang. Maar wat nog wel eens wordt vergeten is dat je eigenlijk al vruchtbaar bent voordat je eerste menstruatie is geweest. Dit komt doordat je eerste menstruatiecyclus al eerder in gang is getreden dan dat je ongesteld wordt. Alleen merk je pas dat je een cyclus hebt gehad wanneer je menstrueert. Een menstruatie is als het ware het einde van je eerste cyclus wanneer het onbevruchte eitje samen met het baarmoederslijmvlies door de baarmoeder wordt afgestoten en naar buiten komt.

Dit betekent dat je ook al zwanger kunt raken voordat je überhaupt ooit ongesteld bent geweest. Je kunt immers niet ruiken wanneer je eerste cyclus in gang is gezet. Je vruchtbare dagen vinden over het algemeen zo’n twee weken voordat je ongesteld wordt plaats. Als je dus onbeschermde seks hebt tijdens je eerste vruchtbare dagen dan kun je dus zwanger raken. Ook als je nog nooit ongesteld bent geweest is het dus verstandig om veilig te vrijen om een zwangerschap (en soa’s) te voorkomen.

Ontdek hoe ook jij vruchtbaarheidsproblemen overwint en natuurlijk zwanger wordt in 8 weken

Boris Bergman heeft jarenlang onderzoek naar vruchtbaarheid gebundeld in één boek: Vlug Bevrucht. Met zijn unieke methode zijn de levens van al duizenden mensen voorgoed veranderd.

Zij overwonnen snel hun onvruchtbaarheid en zagen hun droom van een kindje in vervulling gaan, en dat zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen.

Probeer het boek van Boris Bergman nu ook risicovrij uit.