Waarom zou je je menstruatiecyclus berekenen? De ervaring leert dat het voor jezelf prettig is om te weten wanneer die ene periode van de maand weer begint. Zo kun je de juiste spullen (tampons, maandverband, pijnstillers, een flesje water etc.) in je tas stoppen of je vakantie erop aanpassen bijvoorbeeld. Maar ook bij het zwanger worden is het handig om inzicht te krijgen in je menstruatiecyclus.

Wanneer is mijn volgende menstruatie?

Je menstruatiecyclus berekenen kun je eenvoudig zelf doen. Om erachter te komen wanneer je weer ongesteld wordt is het handig om te begrijpen hoe een cyclus precies werkt. De menstruatiecyclus bestaat uit vier fases. Eerst bereidt je lichaam zich voor door een slijmvlieslaagje in de baarmoeder aan te maken. Vervolgens vindt in de tweede fase de eisprong plaats, ook wel de ovulatie genoemd. Hier kun je een zogenaamde ovulatietest voor doen. Clearblue is een van de producenten van ovulatietesten. De derde frase is de fase waarin je zwanger kunt raken, of juist niet. Als het eitje wordt bevrucht gaat je lichaam zich voorbereiden op een zwangerschap. Is dit niet het geval dan begint je lichaam het slijmvlies laagje in de baarmoeder af te stoten. In de laatste fase begint je menstruatie.

Zelf je menstruatiecyclus berekenen

Je menstruatie uitrekenen doe je als volgt. Houdt voor een aantal maanden bij wanneer je ongesteld bent geworden. Tel nu het aantal dagen dat er tussen de eerste dag van je menstruatie en de laatste dag voor de volgende menstruatie zit. Dit is de lengte van je menstruatiecyclus. Als je eenmaal de lengte van je cyclus hebt vastgesteld kun je gemakkelijk je volgende menstruatie berekenen. Tel het aantal dagen op bij de dag waarop je als laatste ongesteld bent geworden, voila de nieuwe datum is daar. Je kunt ook je menstruatie berekenen door een menstruatie calculator te gebruiken. 

Menstruatiecyclus Berekenen

“Ik wil graag zwanger worden”

Als je graag zwanger wilt worden is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Bereken je vruchtbare dagen zelf. Lees meer hierover op de homepage. Hierboven is uitgelegd dat je menstruatie uit vier fases bestaat. Je bent echter maar in een van die fases ook daadwerkelijk vruchtbaar. Dit is de fase waarin je ovulatie is geweest. De eicel leeft nu zo’n 12 uur lang. Als je graag zwanger wilt worden dan is dit het moment om toe te slaan. Door met je partner te vrijen op of een paar dagen voor deze dag, is de kans op een zwangerschap het grootst. Het sperma van de man leeft overleeft langer dan de eicel, namelijk maximaal vijf dagen.

Als je vrijt vlak voor of op je vruchtbare dag geeft dit nog geen garantie op succes. De afstand die het sperma moet afleggen om vanaf de vagina bij de eicel te komen is namelijk vergelijkbaar met de afstand tussen Amsterdam en Moskou! Het is dus lang niet vanzelfsprekend dat je gelijk zwanger raakt. Om een beeld te krijgen volgen wat feitjes. Binnen een half jaar is zo’n 70% van de vrouwen van de stellen die het proberen zwanger. 30% van de stellen verwacht na 3 maanden al een kindje. En na een jaar proberen is gemiddeld 90% van alle vrouwen zwanger. Wil je alles over zwanger worden weten of wil je hulp bij zwanger worden? Lees dan verder op de rest van de pagina’s op deze website.

Ontdek hoe ook jij vruchtbaarheidsproblemen overwint en natuurlijk zwanger wordt in 8 weken

Boris Bergman heeft jarenlang onderzoek naar vruchtbaarheid gebundeld in één boek: Vlug Bevrucht. Met zijn unieke methode zijn de levens van al duizenden mensen voorgoed veranderd.

Zij overwonnen snel hun onvruchtbaarheid en zagen hun droom van een kindje in vervulling gaan, en dat zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen.

Probeer het boek van Boris Bergman nu ook risicovrij uit.